Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Závěrečný Market Report roku 2022 - Market Report prosinec

Připravili jsme si pro vás další Market Report. Tentokrát se jedná o závěrečný report loňského roku a to z měsíce prosince. Podívejte se s námi jak se vyvíjel trh nemovitostí v Praze!

 

Nabídkové ceny bytů v Praze

Nabídkové ceny bytů za m2 v Praze se oproti listopadu prakticky nezměnily a již druhý po sobě jdoucí měsíc se nachází pod hranicí 130 000Kč za m2. Aktuálně tak ceny dosahují hodnoty cca 129 755Kč/m2 což je v porovnání s předchozími měsíci nejméně od prosince 2021. V meziročním srovnání se ceny nepatrně snížily, a to o 1,3 %.

Průměrná nabídková cena bytů v Praze za rok 2022 byla 133 443Kč/m2, což je o 10 % více, než v roce 2021 (121 424 Kč/m2).

 

Nájemní ceny bytů v Praze

Vývoj průměrného nájemného bytů za m2 v prosinci oproti předchozímu měsíci lehce vzrostl. Aktuální průměrné nájemné dosahuje ceny 395Kč/m2 a pomalu atakuje hranici 400Kč/m2.

Hypoteční trh

Úroková sazba u poskytnutých hypotéčních úvěrů v prosinci zcela nepatrně vzrostla na 5,97 % z 5,96 % v listopadu a vesměs tak stagnovala. Průměrná hypoteční sazba se tak nachází na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovala také na obdobně vysokých hodnotách.

Průměrná výše hypotéky v prosinci zůstala mírně pod hranici 2,9 mil Kč, kde byla naposledy v závěru roku 2020. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamyšlenou výši hypotéky snížit.

Banky a stavební́ spořitelny dle ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem v prosinci loňského roku hypotéky v celkovém objemu 7,8 mld. Kč. Ačkoli jde o nejvyšší́ hodnotu od srpna minulého roku, meziměsíční růst činil pouhých 6 % a ve srovnáni s předešlými měsíci tak nejde o výraznější nárůst.

Za celý rok 2022 poskytly banky a stavební spořitelny hypotéční úvěry v objemu 197 mld. Kč, z toho čistě̌ nové úvěry bez refinancování činily 162 mld. Kč. Meziročně jde o propad kolem 60 %.

 

Spotřebitelské ceny

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v prosinci o 15,8 %, což bylo o 0,4procentního bodu méně než v listopadu.

Na meziroční růst cenové hladiny měly v prosinci nadále největší vliv ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a ceny v oddíle bydlení.

Průměrná míra inflace za celý rok 2022 byla 15,1 %.

Zdroje

Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html

Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz

Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

17. leden 2023

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.