Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Market Report Listopad - 2023 - Počty poskytnutých hypoték stále rostou!

V minulém market reportu jsme vás informali o nejvyšším počtu poskytnutých hypoték od června roku 2022 a v tomto reportu toto číslo zase o něco vyrostlo! Kromě toho se průměrné nájmy v Praze vyšplhaly na nejvyšší úroveň od začátku jejich sledování v roce 2016.

 

Nabídkové ceny bytů v Praze

Průměrná nabídková cena bytů na metr čtvereční v Praze se v listopadu v meziměsíčním srovnání mírně zvýšila na 131 757 Kč/m2. Toto zvýšení udržuje ceny na nejvyšší úrovni od října minulého roku. V porovnání s cenami před rokem se průměrná cena za metr čtvereční v říjnu prakticky neliší.

 

Nájemní ceny bytů v Praze

V listopadu dosáhlo průměrné nájemné hodnoty 416 Kč/m2, což společně se zářím představuje nejvyšší zaznamenané hodnoty od roku 2016, kdy bylo zahájeno sledování těchto dat. Oproti loňskému roku se nájemné zvýšilo o 7,5 %.

 

Zdroj: Sreality.cz

 

Hypoteční trh

Úroková sazba u poskytnutých hypotečních úvěrů dále mírně poklesla z říjnových 5,70 % na 5,67 % a zůstává tak nejnižší od července minulého roku.

Průměrná výše hypotéky v listopadu nepatrně poklesla z 3,23 na 3,21 mil. Kč, stále však jde o druhou nejvyšší hodnotu v letošním roce a po říjnu o nejvyšší hodnotu od března minulého roku.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v listopadu dosáhl 16,2 mld. Kč po říjnových 16,1 mld. Kč. Jde tak o meziměsíční nárůst o 0,6 %.

Počet poskytnutých hypoték dosáhl v listopadu 5 253, což představuje 0,2% meziměsíční a 96% meziroční nárůst. Jde o nejvyšší hodnotu od června minulého roku.

 

 

Spotřebitelské ceny

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,1 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména růstem cen v oddíle bydlení, který byl částečně kompenzován poklesem cen v oddíle doprava. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 7,3 %, což bylo o 1,2procentního bodu méně než v říjnu.

 

Zdroje

 

Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

 

Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html

 

Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz

 

Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

24. leden 2024

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.