Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Market Report Říjen - 2023 - Počty poskytnutých hypoték jsou na nejvyšší úrovni od června minulého roku!

Objemy poskytnutých hypoték i jejich počet znovu začínají růst. Za růstem by měl stát fakt, že na českém hypotečním trhu pominul prvotní šok po skokovém zvýšení sazeb a lidé si na jejich výši pomalu zvykají. Zároveň se ale očekává, že by výše sazeb měla v nejbližších letech klesat.

 

Nabídkové ceny bytů v Praze


Průměrná nabídková cena bytů za metr čtvereční v Praze zůstala v říjnu, ve srovnání s předchozím měsícem, téměř nezměněná a momentálně dosahuje hodnoty přibližně 131 700 Kč/m2, což představuje nejvyšší úroveň od října předchozího roku. V meziročním srovnání je průměrná cena prakticky identická.


Nájemní ceny bytů v Praze


V říjnu dosáhlo průměrné nájemné 413 Kč/m2, a od června tohoto roku se udržuje nad hranicí 400 Kč/m2. Ceny v říjnu jsou druhé nejvyšší za celé sledované období od roku 2016. V porovnání s předchozím rokem došlo k nárůstu o 5,4 %.



 
Hypoteční trh


Úroková sazba u poskytnutých hypotečních úvěrů v říjnu dále mírně poklesla na 5,70 % ze zářijových 5,74 %. Zůstává tak nejnižší od července minulého roku, tj. za poslední rok.
Průměrná výše hypotéky v říjnu pokračovala v mírném růstu a dostala se na výši 3,2 mil. Kč. Jde tak o nejvyšší hodnotu od března minulého roku.
Objem poskytnutých hypoték v říjnu dosáhl 16,1 mld. Kč po zářijových 13,6 mld. Kč. Jde tak o meziměsíční nárůst o 18,4 %.
Počet poskytnutých hypoték se v říjnu také zvýšil na 5,2 tisíce, což je nejvyšší hodnota od června minulého roku.

 

Spotřebitelské ceny


Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,1 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména růstem cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle odívání a obuv, který byl kompenzován poklesem cen v oddíle bydlení. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 8,5 %, což bylo o 1,6procentního bodu více než v září.


 

Zdroje
Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti
Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html
Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz
Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz
 

27. listopad 2023

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.