Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Rozhovor s Romanem Suchomelem

Cesta od komplexních obchodních center k luxusním vilám. Roman stojí v čele designu a výstavby v Exclusive Properties a jeho vysoká odbornost v tomto odvětví jen podtrhuje všestranné zaměření EP na českém realitním trhu. Měli jsme možnost s Romanem probrat jeho profesní zkušenosti a postřehy týkající se výstavby nemovitostí.

Jaké byly vaše začátky ve výstavbě nemovitostí a váš další vývoj?

To je relativně dlouhá historie. Moje začátky, po ukončení studia na fakultě pozemních staveb Českého vysokého učení technického v Praze, byly v projekční kanceláři v severních Čechách a teprve po sametové revoluci začátkem roku 1990 jsem měl možnost se poprvé postavit na vlastní nohy a přes vlastní projekční kancelář se dostat až k property developmentu. Psal se rok 1992 a já nastoupil jako vedoucí stavebního oddělení ve společnosti Plus Discount německého obchodního řetězce Tengelmann, se kterou jsem během pěti let realizoval 55 diskontních supermarketů po celé České republice, a to jak ve formě rekonstrukcí, tak i novostaveb. Ale ten skutečný velký development začal až v roce 1998 se společností Portland Trust. Tam se mi otevřely obzory staveb nejrůznějších měřítek, od velikosti malých nákupních center až po velikost pražského Nákupního centra Metropole Zličín, logistického areálu Karlovarská Business Park poblíž pražského letiště, kancelářského projektu Oregon House Zličín, a v zahraničí 4 dalších významných kancelářských komplexů a 120 hektarového logistického areál, oboje v Bukurešti. Do dnešního dne jsem tak měl možnost developovat přes 700.000 m2.

Který z vašich projektů se vám líbil nejvíce?

Ve skutečnosti nemám jednoho takového favorita. Každý nový projekt měl svá specifika a byl pro mě další novou výzvou.

Co vás při vaší práci nejvíce naplňuje?

Jelikož jsem od přírody materialista, tak největší naplnění pro mě je, že za sebou zanechávám něco hmotného, k čemu se člověk může vrátit a sáhnout si na to. Takže po velmi krátké době bez jakékoliv aktivního projektu začínám být neklidný. Kolegové si mě vždy dobírají slovy: „Potřebuješ si zase sáhnout na další novou stavební cihlu?“. Zároveň se snažím vždy vnímat každý projekt i z dalších úhlů pohledu jako jeho proveditelnost a finanční návratnost, se snahou o udržení té nejvyšší možné kvality. U větších projektů se jednalo o investice v řádech stovek milionů až 1,5 miliardy českých korun, takže to vždy pro mě byla velká odpovědnost za investovaný kapitál, včasné dokončení projektu a za kvalitu finálního provedení. V developmentu platí jedno základní pravidlo: „on time and on budget“ a toho se vždy držím.

Jak jste se dostal k EP?

Tím jak člověk hledá stále nové výzvy, tak z retrospektivního pohledu v mé mozaice chyběl kamínek s názvem residenční projekt, k němuž jsem se v mé kariéře do té doby nedostal v tom rozměru, v jakém bych si představoval. EP mi toto umožnilo, a tak jsem se mohl účastnit projektů jako rekonstrukce nádherné funkcionalistické vily arch. Josefa Fuchse v Praze – Libni, funkcionalistického bytového domu Nad Rokoskou, rekonstrukce historického bytového domu na rohu ulice Jilská a Skořepka a luxusního residenčního projektu Chateau Troja Residence, nádherného renesančního panského dvora s šesti rekonstruovanými budovami z období pozdní renesance a počátku baroka a sedmi moderními novostavbami.

Co očekáváte od nových projektů ve výstavbě a jaké výzvy to s sebou přináší?

Každý nový projekt v mém profesním záběru znamená posouzení zastavitelnosti nového pozemku, resp. proveditelnosti rekonstrukce stávajících staveb, odhad investice do projektu, zadání a koordinace projekčních činností, zajištění potřebných povolení pro realizaci, výběr vhodného dodavatele stavby, technický a finanční dohled nad prováděným dílem a následně předání zkolaudovaného díla koncovému klientovi. Zároveň každý projekt přináší s sebou novou specifickou problematiku. Stavební a jiné technologie uplatňující se ve stavebnictví se neustále vyvíjejí a nutí tak člověka se stále zdokonalovat. Stejně tak nároky realitního trhu se vyvíjejí v čase. Takže tou typickou výzvou je být stále „up-to-date“.

19. říjen 2019

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.