Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Počty nových hypotečních úvěrů stále klesají - Market Report – září 2022

Meziroční pokles počtu nových hypotečních úvěrů dosáhl 73 %. Podívejte se s námi jak současné světové dění ovlivňuje český trh nemovitostí!

Nabídkové ceny bytů za m2 v Praze oproti předchozímu měsíci lehce poklesly a pokračují v sestupném trendu, který trvá (s výjimkou července, kdy ceny zůstaly prakticky neměnné) pátý měsíc v řadě. Aktuální průměrná nabídková cena bytů za m2 činí zhruba 133 100 korun. V meziročním srovnání je možné pozorovat nárůst o 6 % (+7 500Kč/m2).

Vývoj průměrného nájemného bytů za m2 v září naopak potvrzuje rostoucí trend, který trvá od dubna 2021. Nynější průměrné nájemné dosahuje ceny 390Kč/m2, tedy nejvíce ledna 2016.

Úroková sazba poskytnutých hypotečních úvěrů v září mírně vzrostla na 5,81 % z 5,75 %, po zaokrouhlení tak vesměs stagnovala kolem hranice 5,8 %. Průměrná hypoteční sazba se tak dostala na nejvyšší úrovně za posledních dvacet let. Realizované ceny poskytnutých hypoték tak postupně dohnaly nabídkové ceny, které již v posledních měsících stagnují či v některých případech mírně klesají v souladu s vývojem tržních úrokových sazeb.

Objem poskytnutých hypoték v září klesl na 7,2 mld. Kč ze srpnových 10,1 mld. Kč. Také počet nově poskytnutých hypoték meziměsíčně klesl téměř o třetinu na 2 571.

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 0,8 %. V oddíle bydlení se zvýšily ceny zemního plynu o 15,2 %, elektřiny o 3,6 %, tuhých paliv o 6,9 % a tepla a teplé vody o 0,8 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 18,0 %, což bylo o 0,8procentního bodu více než v srpnu. Toto zrychlení bylo ovlivněno zejména vyššími cenami v oddíle bydlení, kde zrychlil růst cen elektřiny na 37,8 % (srpnu 34,6 %), zemního plynu na 85,9 % (v srpnu 61,4 %) a tuhých paliv na 55,8 % (v srpnu 45,8 %).

Zdroje

Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

Reas.cz. (n.d.). Ceny bytů v ČR. Dostupné z https://www.reas.cz/ceny-bytu

Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html

Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz

Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

2. listopad 2022

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.