Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Market Report Březen - 2023 - Nabídkové ceny bytů v Praze přesáhly 130 000 Kč za m2

Kromě nabídkových cen roste také počet poskytovaných hypoték, který dosáhl svého maxima od června minulého roku! 

 

Nabídkové ceny bytů v Praze

Průměrná nabídková cena bytů za m2 v Praze se po čtyřech měsících přehoupla přes hranici 130tisíc korun za metr čtvereční. V meziročním srovnání cena poklesla o zhruba 3,6 %.

 

Nájemní ceny bytů v Praze

Průměrné nájemné v březnu dosahovalo 397Kč/m2 a ve srovnání s předchozím měsícem zůstalo prakticky neměnné (398Kč/m2). Aktuální průměrné nájemné je duhou nejvyšší hodnotou od ledna 2019, a pomalu atakuje hranici 400Kč/m2.

Hypoteční trh

Úroková sazba u poskytnutých hypotečních úvěrů v březnu třetí měsíc v řadě mírně poklesla, a to z 5,89 na 5,86 %. Její hodnota je tak nejnižší od října minulého roku.

Průměrná výše hypotéky v březnu druhý měsíc v řadě vzrostla a dostala se na úroveň 2,95 mil Kč, což je nejvyšší úroveň od července minulého roku, kdy se ještě pohybovala nad hranicí 3 mil. Kč.

S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 mil. Kč.

Objem poskytnutých hypoték v březnu dosáhl 12,6 mld. Kč po únorových 7,9 mld. Kč.

Zatímco v únoru bylo poskytnuto 2 900 hypoték, v březnu se hodnota zvýšila na 4,5 tisíce.

I v tomto ohledu se dostala březnová hodnota na nejvyšší úroveň od června minulého roku.

 

Spotřebitelské ceny

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,1 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle stravování a ubytování. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v březnu o 15,0 %, což bylo o 1,7procentního bodu méně než v únoru.

Zdroje

Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html

Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz

Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

 

 

25. duben 2023

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.