Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Na co myslet při koupi stavebního pozemku?

Plánujete si v blízké budoucnosti pořizovat stavební pozemek pro výstavbu vlastního domu? Tento způsob získání nemovitosti má svá pro i proti. V našem článku vám pomůžeme s problematikou výběru vlastního pozemku a taky vám řekneme na co si při výběru dát pozor.

 

Stavební povolení

 

Nejdůležitější je si před koupí pozemku zjistit, zda můžete na pozemku vůbec stavět. Nedejte jen na informace uvedené v inzerátu a vyžádejte si výpis z katastru nemovitostí, nebo do něj nahlédněte sami. Informace můžete také najít v územním plánu obce, kde najdete i jakou přesně stavbu lze na pozemku stavět a jaké limity se výstavby týkají.

 

Rizika v okolí pozemku

 

V územním plánu také můžete nalézt informace o tom, zda se pozemek nachází v ochranném pásmu, záplavové oblasti či v dalším znevýhodněné kategorii oblastí. Dobré je si také zjistit, zdali v okolí vašeho pozemku neplánuje vystavět stavbu typu továrny, velký podnik nebo například dálnici.

 

Přípojky k inženýrským sítím

 

Před koupí je také nutné zjistit přítomnost přípojek energetické, vodní a odpadové infrastruktuře. Je důležité abyste před koupí měli informace o tom, zda se na ně budete moci napojit a jak daleko se od pozemku nachází. V ideálním případě jsou tyty přípojky zkolaudovány přímo na pozemku, ale pokud zde nejsou je nutné zjistit informace o jejich stavu na stavebním úřadě a v nejhorším případě je na pozemek navést.

 

Právní stav pozemku a příjezdová cesta

 

Jakmile si vyžádáte výpis z katastru nemovitostí, tak se nezapomeňte podívat na to, zda není na pozemek vázáno věcné břemeno, zástava či exekuce. Také je důležité ověřit, zda je "prodávající" skutečným vlastníkem této nemovitosti a má tudíž k jeho prodeji oprávnění. Důležité je také ověření příjezdové cesty a zda náhodou její část neleží na cizím pozemku.
 

12. říjen 2022

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.