Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Množství poskytnutých hypotečních úvěrů je nejnižší od roku 2016 - Market Report - Červenec 2022

Průměrné nájemné bytů stále roste. Nabídkové ceny bytů se ale téměř nemění a hypoték navíc bylo poskytnuto nejméně za celé měřené období od roku 2016. Přečtěte si více v našem market reportu za červenec roku 2022.

Nabídkové ceny bytů za m2 v Praze se oproti červnu zůstaly prakticky neměnné. Aktuální průměrná nabídková cena bytů za m2 činí 135 300 korun. V meziročním srovnání je možné pozorovat nárůst o 9,7 % (+11 500Kč/m2).

Průměrné nájemné bytů za m2 v červenci navazuje na rostoucí trend, který trvá od dubna 2021. Nynější průměrné nájemné dosahuje ceny 376Kč/m2, tedy nejvíce ledna 2016.

Česká národní banka (ČNB) s platností od 23. června opět zvýšila základní úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba vzrostla o 1,25procentního bodu na 7 %. Většina bank již v reakci na růst základní sazby zvýšila sazby u hypotečních úvěrů. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu za poslední měsíc vzrostla o 0,53procentního bodu a v červenci činila 6,24 % p. a.

Počet poskytnutých nových hypotečních úvěrů se oproti červnu výrazně propadl, a to o 38 %. Aktuální hodnota – 4 183 nových poskytnutých úvěru je nejnižší hodnotou za celé sledované období. 

V posledních měsících klesá také průměrná výše hypotečního úvěru, která je nyní 3 005 000, tedy nejméně od ledna 2021.

Spotřebitelské ceny se meziměsíčně zvýšily o 1,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci o 17,5 %, což bylo o 0,3procentního bodu více než v červnu.

Obecná míra nezaměstnanosti dosáhla v červnu letošního roku 2,5 %. Meziročně se snížila o 0,4procentního bodu.

Zdroje

Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

Reas.cz. (n.d.). Ceny bytů v ČR. Dostupné z https://www.reas.cz/ceny-bytu

Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html

Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz

Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

26. srpen 2022

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.