Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Market Report Červen - 2023 - Průměrné nájemné v Praze se vyšplhalo na svůj absolutní vrchol

Představujeme vám Market Report z realitního trhu v Praze za měsíc červen. Kromě rekordně vysokých nájmů se také znovu zvyšují objemy poskytnutých hypoték.

 

Nabídkové ceny bytů v Praze

Průměrná nabídková cena bytů za m2 v Praze se v červnu meziměsíčně prakticky nezměnila a stále se drží pod hranící 130tisíc korun za metr čtvereční. Kolem této hranice ceny balancují pravidelně od listopadu minulého roku. V meziročním srovnání červnová průměrná cena poklesla o zhruba 4,2 %.

 

Nájemní ceny bytů v Praze

Průměrné nájemné v červnu dosáhlo 400Kč/m2, což je nejvyšší dosažená cena za celé sledované období, tedy od roku 2016. V meziročním srovnání se pak jedná o nárůst o 9,6 %.

 

Hypoteční trh

Úroková sazba u poskytnutých hypotečních úvěrů v červnu poklesla nejrychleji v letošním roce. Dostala se tak z květnové úrovně 5,9 % na 5,86 %, kde se nacházela v březnu letošního, resp. v říjnu minulého, roku. Úrokové sazby tak začaly po dvou měsících opět klesat.

Průměrná výše hypotéky v červnu vzrostla a opět tak po roce překonala hranici 3 mil. Kč. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 mil. Kč.

Banky a stavební spořitelny dle ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem v červnu letošního roku hypotéky v celkovém objemu 14 mld. Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostlo 1,6 mld. Kč, což představuje 13% meziměsíční nárůst.

Počet poskytnutých hypoték se v červnu zvýšil z 4,34 tisíce na bezmála 4,8 tisíce.

 

Spotřebitelské ceny

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 9,7 %, což bylo o 1,4procentního bodu méně než v květnu.

 

Zdroje

Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html

Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz

Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

18. červenec 2023

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.