Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Market Report Duben - 2023 - Průměrné nájemné za m2 v Praze stále roste!

Jako vždy vám přinášíme náš Market Report z oblasti realitního světa v Praze za měsíc Duben. Kromě rekordně vysokých nájmů zase začínají růst také nabídkové ceny nemovitostí, a proto je nejlepší čas na to investovat do nemovitostí.

 

Nabídkové ceny bytů v Praze

Průměrná nabídková cena bytů za m2 v Praze se druhý po sobě jdoucí měsíc nachází nad hranící 130tisíc korun za metr čtvereční. Ve srovnání s přechozími měsíci je dubnový průměr nejvyšší od října 2022. V meziročním srovnání cena poklesla o zhruba 4,7 %.

 

Nájemní ceny bytů v Praze

Průměrné nájemné v dubnu dosáhlo 399Kč/m2 a ve srovnání s předchozím měsícem lehce vzrostlo (397Kč/m2). Aktuální průměrné nájemné je nejvyšší hodnotou od počátku sledování vývoje, tj. ledna 2019, a pomalu atakuje hranici 400Kč/m2.

 

 

 

Hypoteční trh

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v dubnu po třech poklesech v řadě mírně vzrostla, a to z 5,86 na 5,88 %, a dostala se tak zpět na úroveň z února letošního, resp. října minulého, roku.

Průměrná výše hypotéky v dubnu třetí měsíc v řadě vzrostla a dostala se opět nad hranici 3 mil. Kč, kde se nacházela naposledy v červenci minulého roku.

Objem poskytnutých hypoték v dubnu dosáhl 10,6 mld. Kč po březnových 12,6 mld. Kč. Jde tak o pokles o 2 mld Kč, tj. 16% pokles oproti březnu.

Počet nově poskytnutých hypoték se pak v dubnu snížil na 2,9 tisíce po bezmála 3,5 tisících v březnu. I v tomto ohledu se navzdory meziměsíčnímu poklesu dubnová hodnota po březnu pohybuje na nejvyšší úrovni od července minulého roku.

 

Spotřebitelské ceny

Spotřebitelské ceny meziměsíčně klesly o 0,2 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména nižšími cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v dubnu o 12,7 %, což bylo o 2,3procentního bodu méně než v březnu.

 

 

Zdroje

Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html

Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz

Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

22. květen 2023

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.