Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Jak probíhá odhad ceny vaší nemovitosti?

Většina lidí prodává svou nemovitost jen jednou za život, a proto vám s prodejem rádi pomůžeme. Přesné ocenění tržní ceny nemovitosti se obvykle skládá z několika kroků a v rámci tohoto článku je s vámi projdeme.  

Realitní kanceláře vám s největší pravděpodobností nabídnou ocenění nemovitosti zdarma v rámci prodeje vaší nemovitosti. Některé kanceláře vám informace o ceně poskytnou před podpisem zprostředkovatelské smlouvy a některé kanceláře až po podpisu. Na internetu také můžete najít mnoho kalkulaček na odhad ceny vaší nemovitosti, ale většinou bývají nepřesné.  

Přesnějšímu prvnímu odhadu ceny by měla předcházet pravidelná analýza trhu, protože jen díky ní může realitní kancelář odhadnout cenu nemovitosti v daném času na trhu. Důležité je zejména sledovat ceny nemovitostí, které se opravdu prodaly, protože ceny na realitních serverech mohou být častokrát záměrně navýšené. Naše kancelář vyhodnocuje data získaná přes katastr nemovitostí, kde vidíme změnu majitele daných nemovitostí i cenu, za kterou byla nemovitost prodána. Tato úvodní analýza nám pomáhá srovnat vaši nemovitost s podobnými nemovitostmi v okolí, které byly v poslední době prodány. V potaz musí kancelář také brát stav ekonomiky, trhu a také hypoteční sazby. 

Druhým krokem analýzy tržní ceny je odborné posouzení stavu vaší nemovitosti na místě. Realitní kancelář by si od vás měla zjistit v jakém stavu vaše nemovitost momentálně je. Většinou se hodnotí technický stav stavby, elektřiny, vody, podlah, oken, kuchyně, koupelen a podobně. Ve zkratce pro správné nastavení ceny je důležité vědět, zda má technický stav vaší nemovitosti přidanou hodnotu nebo naopak ceně nemovitosti ubírá. Do této analýzy bývá také často zahrnována přesná lokace nemovitosti (zda se nemovitost nachází v blízkosti MHD, zda je v okolí rušno, zda má výhled na park nebo naopak do rušné ulice a podobně). Další částí této analýzy je také ocenění vybavení nemovitosti, které tam chcete ponechat. V této části to může být například klimatizace, vytápění podlah, luxusní spotřebiče nebo třeba vestavěný nábytek.  

Pokud vás tento článek zaujal a chtěli byste s námi vaši nemovitost jen nacenit nebo následně i prodat, tak se nám neváhejte ozvat. 

11. únor 2022

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.