Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Ceny stavebních materiálů výrazně rostou. Výstavby domů se můžou prodražit o miliony korun

Stavební materiály jsou dražší a dražší a jejich ceny se mění každým dnem. Mnoho z vás nás kontaktovalo s dotazem, zda nebudeme zdražovat ceny nemovitosti na našem developerském projektu Bílá Skála a můžeme vás uklidnit, že nebudeme. Přečtěte si jaké jsou detaily zdražování stavebních materiálů v tomto článku.

Sotva skončily komplikace spojené s covidem, řeší stavaři v Česku další problém. Mají sice dost zakázek, ale hrozí jim, že na nich nevydělají. Důvodem jsou ceny mnoha stavebních materiálů, které od začátku roku narostly o desítky procent. (Hospodářské noviny, 2021)

Firmy tak mohou hodit do koše rozpočty s částkami, za něž se budovy zavázaly postavit. Nejhorší je situace u stavební oceli, dřeva a polystyrenů pro zateplování. Nejnověji od začátku července zdražují dodavatelé betonových obkladů a dlažeb. A tento trend jen tak nezmizí, jak pro časopis Forbes potvrdil Radek Vít, ředitel české jedničky Stavebniny DEK, která je součástí skupiny miliardáře Víta Kutnara. (Forbes, 2021)

„Zvyšování cen materiálů na bázi plastu, dřeva a kovů zatím pokračuje a předpokládáme, že potrvá minimálně do podzimu letošního roku. Vrchol tedy ještě nenastal. Je za tím akutní nedostatek materiálu,“ uvádí Vít. (Forbes, 2021)

Nedostatek trápí všechny segmenty průmyslu a některé z velkých firem dokonce zvažují až zastavení výroby. To ve stavebnictví nehrozí, byť podle Víta dochází k prodloužení dodacích termínů materiálů na stavby. (Forbes, 2021)

„Celé to dále znamená navýšení cen novostaveb a rekonstrukcí vlivem vyšších cen použitých materiálů,“ nastiňuje Vít možné scénáře. (Forbes, 2021)

„Na jednu stranu to přinese vyšší finanční objem zakázek, na druhou se ale může stát, že některé stavby investoři odsunou s očekáváním, že cena materiálu později o něco klesne. Anebo proto, že pro ně bude stavba či rekonstrukce již cenově nedostupná. Je otázka, který vliv bude silnější.“ (Forbes, 2021)

Podle čerstvé zprávy Českého statistického úřadu činí meziroční nárůst cen výrobků a materiálů ve stavebnictví 6,2 procenta – jenže průměr slučuje hodně rozdílné položky. Některé komodity si ceny drží, zdící materiály, krytiny, střešní okna či betonové výrobky podražily zhruba do pěti procent. (Forbes, 2021)

„Ve skupinách materiálů dotčených nedostatkem jsou ale nárůsty mnohem vyšší. Například v sortimentu izolací čekáme nárůst na konci prvního pololetí kolem dvaceti procent, u materiálů na bázi dřeva a plechu ještě vyšší, minimálně třicet, ale i šedesát procent,“ uvedl ředitel Stavebnin DEK. (Forbes, 2021)

Budoucnost je proto zastřena řadou neznámých. U izolací odhaduje Vít zklidnění situace během letních prázdnin, u dřeva do podzimu. „Pokles ceny dřeva se dá čekat nejdříve v zimě. Co se týče výrobků na bázi plechu a stavební oceli, tam zatím nedokážeme předvídat, jak dlouhodobý nedostatek nás čeká.“ (Forbes, 2021)

 

Český statistický úřad, 2021

 

Zenkner, P. (2021, June 14). Materiálový bolehlav. Za nasmlouvané ceny se stavařům nevyplatí stavět. Náklady na rodinné domy mohou narůst až o 20 procent. Hospodářské noviny (iHNed.cz). https://archiv.ihned.cz/c1-66939380-materialovy-bolehlav-za-nasmlouvane-ceny-se-stavarum-nevyplati-stavet-naklady-na-rodinne-domy-mohou-narust-az-o-20-procent

Němý, M. (2021, May 19). Materiál na stavbu? Ceny skáčou ze dne na den, říká největší tuzemský prodejce. Forbes. https://forbes.cz/material-na-stavbu-ceny-skacou-ze-dne-na-den-rika-nejvetsi-tuzemsky-prodejce/

CZSO. (2021, June 16). Indexy cen výrobců – květen 2021. Český statistický úřad. https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-kveten-2021

 

 

14. červenec 2021

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.